Την έντονη αντίδραση της Ελλάδας προκάλεσε η νέα τουρκική NAVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της για έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας χαρακτηρίζοντας την νέα τουρκική Navtex ως «παράνομη».
Ως «μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών την νέα «παράνομη» τουρκική Navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σε απόσταση μόλις 6,5 ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.
«Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, κάνει λόγο για «επιθετικές και έκνομες τακτικές» που επιβεβαιώνουν τον ρόλο της Τουρκίας ως «κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή».
Στο πλαίσιο αυτο, το Υπουργείο τονίζει πως η Τουρκία αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας δυναμιτίζοντας έτσι κάθε προσπάθεια διαλόγου και αδιαφορώντας τις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση.
«Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της. Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Νέα προκλητική NAVTEX από την Τουρκία
Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε αργά το βράδυ χθες Κυριακή NAVTEX η οποία αναφέρει ότι το πλοίο Oruç Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες δέκα ημέρες (12η-20ή Οκτωβρίου), κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει εκ νέου την ένταση με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Reutres, άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Μπρατισλάβα και συμφώνησαν να διεξαχθούν διμερείς διερευνητικές επαφές.
Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα απέσυρε το Oruç Reis από την Ανατολική Μεσόγειο για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα» ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά το πέρας του συνόδου κορυφής, η ΕΕ κατέστησε σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της εάν συνεχιστούν «οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις» της Τουρκίας, κίνηση που η τουρκική κυβέρνηση αντέτεινε ότι θα επιδεινώσει τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.